PV saldering wordt afgebouwd
Met ingang van 2023 wordt de saldering van PV-stroom afgebouwd. Dit gebeurt geleidelijk, de saldering wordt pas nul in 2031. Dit kondigde minister Wiebes aan in zijn brief uit april 2019.
Salderen houdt in dat je voor de stroom die je zelf opwekt, evenveel geld terugkrijgt als voor de stroom die je gebruikt. Met andere woorden: de elektriciteit die je gebruikt in de winter kun je verrekenen met de elektriciteit die je opwekt in de zomer.
Er is wel een grens aan salderen: wanneer je in een jaar meer teruglevert dan verbruikt, krijg je over de ‘teveel’ opgewekte elektriciteit wel een vergoeding (circa 7 cent / kWh), maar die is exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en daardoor lager dan het reguliere tarief (bijvoorbeeld 25 cent / kWh).
Om die reden is het nu niet aantrekkelijk om meer stroom op te wekken dan het eigen verbruik. Minister Wiebes verwacht overigens dat in de loop van de tijd de prijzen en opbrengsten van PV enerzijds en de stroomtarieven anderzijds zo veranderen dat PV een rendabele investering blijft.
Om het afbouwen van de salderingsregeling mogelijk te maken, moeten alle huishoudens een meter krijgen met afzonderlijke telwerken voor opwekken en terugleveren. De wet gaat er in voorzien dat consumenten verplicht worden om zo’n meter te laten installeren. Dat hoeft geen op afstand uitleesbare slimme meter te zijn. Voor de fijnproevers: de ouderwetse draaischijfmeter ‘saldeert’ automatisch. Dus als u zo’n meter heeft, profiteer er dan van zolang het kan.
Los van de salderingsregels die een minimum stellen, mogen energiebedrijven een hogere terugleververgoeding geven. Bijvoorbeeld Greenchoice betaalt 11 cent / kWh voor alle ‘teveel’ teruggeleverde stroom die buiten de salderingsregeling valt. Andere leveranciers met interessante terugleververgoedingen volgens Gaslicht.com zijn Eneco (9 cent / kWh), Powerpeers (11 cent / kWh) en Pure energie (12 cent / kWh).