Ontwerpprincipes netbewuste nieuwbouw

Provincies en netbeheerders publiceerden in november een handleiding met ontwerpprincipes om netbewust te bouwen. Uiterst relevant in deze tijd waarin zelfs de woningbouw vertraagd wordt door de file op het elektriciteitsnet! Wat zijn de netbewuste ontwerpprincipes, en hoe verhouden die zich tot de principes achter de BENG-berekening?

Netbewuste nieuwbouw gaat over het verlagen, spreiden en sturen van het piek-elektriciteitsverbruik. In woonwijken onstaan pieken in het verbruik door verwarmen en warmwatergebruik in woningen en door elektrisch laden.

De relatie met BENG komt al snel in beeld. De verwarmingspiek kan sterk verlaagd worden door nóg beter te isoleren. Voor de opwek van warmte is de voorkeur vanuit netbewust bouwen: liefst een warmtenet en anders collectieve WKO, een individuele bodemwarmtepomp en als laatste een warmtepomp met buitenluchtunit. Voor de bereiding van warmwater hebben opslagsystemen de voorkeur. Voor BENG niet relevant, maar voor het piekverbruik wel: plan de legionellacyclus liefst in de nacht.

Een andere grote piekverbruiker is het elektrisch laden. In een netbewuste wijk zal het laden in ieder geval gespreid en liefst ook gestuurd moeten gebeuren. Bij collectieve laadfaciliteiten zijn daar gemakkelijk afspraken over te maken; bij individueel laden denkt men aan het verplichten van slimme laadpalen in combinatie met een load-balancer.

Kortom: de ontwerpprincipes overlappen redelijk met BENG-principes, maar de reikwijdte is groter. Het is goed om met beide principes (netbewust en BENG) rekening te houden. Dat liefst al vanaf de eerste ontwerpfase van een project. Daarmee wordt bereikt dat het project energiezuinig is èn vlot op het elektriciteitsnet aangesloten kan worden. Voor meer informatie: neem contact op met Rik Vollebregt