Hoort energieopslag in de BENG-berekening?

De druk op het elektriciteitsnet is groot. Netcongestie leidt er soms toe dat duurzame energie, zoals zonnestroom, niet benut kan worden simpelweg omdat er tevéél van is. Door die stroom lokaal op te slaan, en op een geschikter moment terug te leveren, wordt meer duurzaam opgewekte energie benut. Betekent dit dat energieopslag een rol kan spelen in de BENG berekening? Op dit moment wordt energieopslag nog niet meegerekend in de BENG-norm NTA8800.

In een interview met Stedin regiodirecteur Warmold ten Zijthoff, gepubliceerd op Groendus, lezen we dat netbeheerders de druk op het stroomnet zó hoog vinden dat er een lijst met maatregelen is opgesteld en naar de Tweede Kamer gestuurd. Daaronder vinden we maatregelen die zich bevinden in (de invloedssfeer van) gebouwen en gebouwinstallaties, dat wil zeggen: ín het gebouw en áchter de meter. Bijvoorbeeld de inzet van batterijen voor energieopslag, het stimuleren van netbewuste nieuwbouw en de inzet van regelbare opwek door marktpartijen.

In de betreffende kamerbrief van 25 april 2024 lezen we onder andere dat in netbewuste nieuwbouw de congestie wordt verminderd door het piekvermogen van opwek en afname te reduceren en de energievraag en -opwek ook op dagbasis meer in balans te brengen. dat gaat nét een stapje verder dan simpelweg voldoen aan de eisen uit de BENG berekening. Het laden van elektrische voertuigen is nu nog deel van het probleem, maar de netbeheerders denken dat slim laden een deel van de oplossing kan zijn.

Bureau Kent denkt graag mee over energiemaatregelen in de context van de BENG-regelgeving.