EPC en pelletmicrowarmtekracht
Pelletmicrowarmtekracht. Dat is een pelletketel, uitgebreid met een stirlingmotor die elektriciteit opwekt. Maar, hoe reken je deze techniek mee in een EPC volgens de NEN 7120?
Bureau Kent ontwikkelt op dit moment een handzame rekenmethodiek om op basis van gelijkwaardigheid de pelletmicrowarmtekracht een plaats te geven in de EPC. Voor alle toepassingen van pelletmicrowarmtekracht een noodzakelijk onderdeel om het gunstige effect dat het toestel op de EPC heeft, aan te tonen. De rekenmethodiek gaat een oplossing bieden voor de omissie dat de gangbare rekenprogramma’s alleen in staat zijn om gasgestookte microwarmtekracht of pelletketels zonder warmtekracht te berekenen.
Een voorbeeld van een pelletketel die ook elektriciteit produceert is de Okofen pellematic smart_e. De te ontwikkelen rekenmethode zal voor ieder merk of type pelletmicrowarmtekracht toepasbaar zijn. De methode is zeer specifiek voor Nederland, er is nog geen Europese EPC-norm van kracht. Voor bouwaanvragen in Nederland moet de EPC berekend worden met de NEN 7120. Deze norm geeft het principe voor de manier waarop warmtekrachttoestellen berekend dienen te worden. Maar binnen de gangbare EPC-rekenprogramma’s is de optie om pelletmicrowarmtekracht te berekenen nog niet geimplementeerd. Bureau Kent gaat daar nu in voorzien met een separate herberekeningstool.
In grote lijnen ziet bureau Kent de volgende voordelen aan de combinatie pelletketel met microwarmtekracht. Beide technieken renderen vanaf een wat grotere warmtevraag. (Eerder in Nederland uitgeprobeerde gasgestookte microwarmtekracht kampte met het probleem dat de techniek werd toegepast in eengezinswoningen met eigenlijk een te lage warmtevraag). Een ander pluspunt van pelletmicrowarmtekracht is dat de electriciteit vooral in de winter opgewekt wordt. Daarmee leidt pelletmicrowarmtekracht tot een stabieler aanbod van duurzame elektriciteit (PV in de zomer, pellets in de winter).