Comfortproblemen in nul-op-de-meterwoningen
In perfect ontworpen en gegarandeerd energiezuinige nul-op-de-meterwoningen kan alsnog het binnenklimaat te wensen overlaten. Met een blog op renovatieprofs vroeg Clarence Rose van Azimut bouwbureau daar onlangs aandacht voor. Zo komt soms koudeval voor langs tripleglaspuien; de kans daarop neemt toe naarmate puien hoger worden. Dat geeft problemen wanneer er geen lokale extra warmtebron aanwezig is.
Een ander probleem is gerelateerd aan natuurlijke luchttoevoer. Wanneer veel koude binnenlucht binnenkomt, geconcentreerd op één plek, wordt dat als tocht ervaren. De oplossing kan zijn om ventilatieroosters meer te spreiden over meerdere kozijnen, en waar mogelijk roosters met een lagere capaciteit te gebruiken.
In de zomer kan het in goed geïsoleerde woningen te warm worden. De maatregelen om die problemen te voorkomen zijn er wel, maar worden niet altijd toegepast. Bedienbare buitenzonwering en openingen voor nachtventilatie zijn helaas nog niet standaard. Binnen het kader van een EPC berekening worden het energiegebruik voor zomercomfort en de kans op hoge zomertemperaturen standaard bepaald. Hoewel de NEN 7120 geen ontwerpinstrument is, geven deze getallen een goede eerste indicatie van het risico op oververhitting.