Beng: de slapende reus van 2016
Bureau Kent blikt terug op 2015 en vooruit naar 2016. In het afgelopen jaar werd duidelijk wat de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen gaan worden. Het is de bedoeling dat de eisen per 2020 van kracht worden, dus dat duurt nog even. Terwijl de eisen slapen, kan de markt zich op hun komst voorbereiden.
Dat er een reus ligt te slapen, lijkt nog niet tot de markt doorgedrongen. Het algemene beeld is dat de Beng-eis wel haalbaar is met wat extra zonnepanelen die de EPC naar 0,2 verlagen. Daarmee is, voor een woning, voldaan aan de bijna-energieneutraal-eis. Denkt men. Maar daarmee onderschat de bouwbranche de impact van de Beng fors. De Beng-eisen gaan vooral zwaar doorwegen op de gebouwschil. Ontwerpers zullen, aanzienlijk meer dan nu het geval is, rekening moeten houden met isolatie en luchtdichtheid van de gebouwschil en beperken van lineaire koudebruggen. En groter zelfs is de noodzaak om de koelbehoefte in de zomer tot het minimum te beperken. Daarbij zullen glastype, -afmetingen en orientatie en vaste en bedienbare zonwering een grote rol gaan spelen.
De Beng is een slapende reus die bij zijn ontwaken een enorme impact gaat hebben. Voorlopig kunnen de gevolgen van de Beng-eisen ingeschat worden door tussenresultaten uit de EPC berekening volgens NEN 7120 om te rekenen naar energieverbruiken in kilowattuur per vierkante meter. In de komende jaren zal de precieze rekenmethodiek voor de Beng bepaald worden.