Gebalanceerd nieuws over balansventilatie
Op 6 januari berichtte het Lente-akkoord: ‘bewoners tevreden met goed uitgevoerde balansventilatie’. Die conclusie geeft stof tot nadenken, want wat staat er nu eigenlijk en wat betekent het? Wie het onderzoeksrapport leest, komt er achter dat balansventilatie werkt, in principe. Als het systeem netjes en adequaat wordt aangelegd en ingeregeld, zijn de meeste bewoners tevreden. Is dat nieuws? Wanneer bewoners ontevreden geweest zouden zijn met goed uitgevoerde balansventilatie, dat was nieuws geweest, dat had het failliet van deze techniek kunnen betekenen. Maar dat is dus gelukkig niet het geval.
Het echte nieuws zit natuurlijk niet in de conclusie maar in de opzet van het onderzoek. De onderzoekers besloten om alleen woningprojecten te bekijken waar balansventilatie ‘met grote zorgvuldigheid en goed is aangelegd’. Alleen al uit het feit dat die keuze gemaakt is, kun je concluderen dat het absoluut niet vanzelfsprekend is dat balansventilatiesystemen ‘zorgvuldig en goed’ aangelegd worden. En dat is, zeven jaar na ‘Vathorst’, een onthutsende constatering.
Bureau Kent integreert praktijkervaringen zoveel mogelijk in de EPC-adviezen. In dit geval betekent het dat natuurlijke ventilatie (zelfregelend en vraaggestuurd) de voorkeur heeft. Niet omdat bij dit systeem nooit iets mis kan gaan, maar omdat de consequenties van uitvoeringsfouten minder groot zijn. In geen geval zal bureau Kent een bepaald ventilatiesysteem ‘opdringen’. Het is juist andersom: bureau Kent faciliteert opdrachtgevers om hun bouwplan te realiseren met dat ventilatiesysteem waar zij zich lekker bij voelen. Voor de een is dat balansventilatie en voor de ander natuurlijke toevoer met mechanische afvoer.