Netbudget voor nieuwbouw indicatief te bepalen met BENG-berekening
Bouwprojecten in Utrecht lopen vertraging op door netcongestie. De bouw van nieuwe woningen dreigt verder te vertragen als er een wachttijd komt voor kleinverbruik aansluitingen in 2026. Provincie Utrecht, netbeheerders en bouwpartijen zijn daarom bezig het begrip netbewuste nieuwbouw snel verder te ontwikkelen.
Men denkt aan een ’’netbudget’’. Dat is een grens waar het elektriciteitsverbruik van nieuwe woningen onder moet blijven. Het netbudget richt zich vooral op het verwarmen van woningen omdat dàt de grootste netbelasting oplevert. Het netbudget is afhankelijk van het soort woning en geldt per vierkante meter vloeroppervlak. Er zijn twee niveaus. Netbewust wordt bereikt met een warmtepomp met buitenluchtunit. De COP moet >2,4 en er wordt niet elektrisch bijgestookt. Het niveau netefficiënt wordt bereikt met een warmtepomp met bodemcollector of WKO-installatie met COP > 5.
Indicatief komt men uit op een budget van circa 15 Watt per m2 voor niveau netbewust en 8 Watt per m2 voor netefficiënt.
Met een BENG-berekening is indicatief te beoordelen of een bepaalde warmtepomp geschikt is om (zonder elektrische bijstook) de woning te verwarmen èn of de COP voldoende hoog is. Dat is aan de orde in de VO- of DO-fase van een project. In de besteksfase of bouwvoorbereidingsfase moet dan nog met een transmissieberekening à la de ISSO51 worden beoordeeld of de verwarmingscapaciteit ook bij -10°C buiten nog voldoet. Wanneer u een bouwproject in Utrecht start en meer wilt weten over de mogelijkheden om de aansluiting op het elektriciteitsnet zo soepel mogelijk te realiseren, adviseert bureau Kent u graag verder.